Справочник

Новини от Deteto.org
Съвети

Още за развитието на детския мозък

Обичаните деца са шастливи децаРанното стимулиране поставя основите на начина, по който децата ще учат и взаимодействат с околните през целия си живот. Опитът на детето, добър или лош, повлиява на развитието на мозъка и връзката му с нервната система. Обичта от внимателни и любвеобилни възрастни изключително много стимулира мозъка на детето, като кара синапсите да растат и усилва съществуващите връзки. Връзките, които се използват остават постоянни. Ако детето бъде стимулирано по-малко в ранната възраст, синапсите няма да се развият, и мозъкът ще остане с по-малко връзки.

Скорошни изследвания на чувствителните на стрес системи на тялото показват, как стресът също повлиява развитието на мозъка при децата. Когато децата се сблъскат с физически или емоционален стрес или травма, една от тези системи се „включва” като освобождава хормона кортизол.

 

Високите нива на кортизол могат да причинят смърт на мозъчните клетки, както и да намалят връзките между клетките в определени зони от мозъка.

Бебетата със силна, позитивна емоционална връзка с хората, които се грижат за тях, показват постоянни ниски нива на кортизол в мозъка. Докато положителния опит може да допринесе за светлото бъдеще на детето, отрицателните емоции могат да направят точно обратното. Твърде много кортизол в мозъка може да затрудни детето да се учи и да мисли. И съответно детето може да има проблеми с адекватността на реакциите си при стресови ситуации.

Здравите връзки през ранните години допринасят детето да има здрави връзки и през целия му живот. Лишен от позитивна, стимулираща околна среда, детският мозък страда. Богатият опит, от друга страна, реално резултира в богатство на мозъка.

Децата рисуват