Справочник

Новини от Deteto.org
Съвети

Съвети относно безопасното използване на детските площадки

Наскоро Комисията за защита на потребителите публикува брошура съдържаща съвети за безопасно използване на детските площадки. По-долу предлагаме извадка от тази брошура, а пълният текст може да свалите в .pdf формат тук - "Съвети относно безопасното използване на детските площадки".

 

Проверете своята детска площадка!

  • Преди Вашето дете да отиде да играе на детската площадка - поговорете с него за опасностите, които могат да се появят там. След това отидете заедно на детската площадка.
  • По пътя към детската площадка следете за евентуалните опасности. Такива като: оживени улици или съмнително съседство – кажете на Вашето дете как да избягва тези места.
  • При входа вижте дали теренът е ограден и дали има знак упътващ, кой отговаря за сигурността в детския кът и инсталираните там съоръжения.
  • Разходете се по настилката, за да проверите дали повърхноста й е безопасна. Помнете, че бетонът и асфалтът не са така безопасни, както синтетичните материали или дървените стърготини. Огледайте повърхността, дали тя е безопасна и изчистена от камъни, дървени пънове, счупено стъкло, отпадъци.

  • Проверете съоръженията сами, преди Вашето дете да започне да си играе с тях или на тях – огледайте ги, залюлейте ги и ги разтърсете. Представете си как Вашето дете ще употребява тези уреди – избягвайте ръждясалите, слабо закрепени или повредени елементи на съоръженията.
  • Преди играта повторете Вашите предупреждения, като покажете на детето си евентуалните опасности на терена. Постарайте се да не сте особено крайни – въпреки всичко площадката за игра не е затвор и синините (но не по-сериозните наранявания) са част от играта.
  • Реагирайте, ако се случи нещо опасно – обръщайте внимание не само на невнимателните деца, но също така и на невнимателните родители. Вземете под внимание това, че е невъзможно да се създаде площадка за игра, на която децата никога да не се наранят, но повечето сериозни инциденти могат да се избегнат благодарение на осъзнатите от Вас опасности.

 

Децата рисуват