Справочник

Новини от Deteto.org
Съвети

Родителската грижа с мисъл за децата, а и за самите нас

Стимулирането на мозъчната дейност при децата, а и при възрастните, изисква специфични усилия, които всички трябва да полагаме всекидневно. Експертите съветват родителите да учат своите деца постоянно – чрез примери и чрез комуникация, така че да развият в тях позитивни и здравословни навици и начин на живот, за момента и за в бъдеще. Децата възприемат най-добре от личния пример. По-долу са дадени десет неща, които всеки от нас трябва да върши, заедно с детето си:

  1. Лягане навреме (режим за вечерно лягане): Сънят е времето, в което мозъкът си почива и се възстановява. Мозъкът не работи добре без достатъчно количество сън.
  2. Нормално хранене (отново като количество и режим): Мозъкът изисква нормално хранене за да се развива нормално, както и да възстановява химическите си вещества.
  3. Редовни упражнения: Ендорфините са вградените стабилизатори на мозъка. Упражненията и физическият труд стабилизират мозъчните системи, особено емоционалния център и регулаторите на настроението.
  4. Редовни разходки на открито: Разходките в природата са терапия. Хората не са създадени за да бъдат постоянно вътре в сгради и помещения.
  5. Постоянни задължения и отговорности: Научете детето си да работи. Работата помага на детето да е част от реалния живот. Приучването на децата да работят подпомага нормалното развитие на мозъка им. От съществено значение е да не изпуснем възможността да научим децата си на труд. Децата, които никога не са работили, се развиват по-трудно и съзряват по-късно.  
  6. Свъзрзване на всички привилегии към отговорности: Това дава възможност на детето да влезе по-лесно в реалния живот, и повишава шансовете им за успех.
  7. Никакво излагане на насилие, под никаква форма: Насилието в семейството, насилието в заобикалящата ги среда, насилието по телевизията, видео игрите и филмите. Постоянното показване на насилие, на живо и в медиите, може сериозно да повлияе на още неоформения детски мозък. А ние всички искаме да поддържаме нормална среда за развитие на детския ум и възприятия.
  8. Без досег с прекомерна алчност, екстравагантност, сексуални сцени: Това са основни проблеми с медиите и ценностните ни системи, които влияят върху развитието на децата в съвременния живот.
  9. Опростете своя и на семейството си живот: Направете живота в семейството по-личен и по-малко целенасочен.
  10. Преценете истинските си ценности и приоритети: Отървете се от обграждащия ни материализъм.
По материали на Children’s Health Care of Atlanta,
Georgia Dept of American Academy Pediatrics and Department of Human Resources.

 

Децата рисуват