Справочник

Новини от Deteto.org
Новини

Детски дрехи опасни за бебета и малки деца наблюдава ЕС

Когато купуват детски дрехи, европейците не трябва да се притесняват от това какви рискове се крият в тях. Наблюдение на пазара в ЕС показва, че дрехите за деца, по които има шнурове или въженца крият риск от удушаване, особено за деца до седем години, съобщават от Европейската комисия.

Проучването е проведено на територията на 11 държави от общността. В периода 2008-2010 са анализирани са 16 хил. детски дрехи. Основната цел на този проект на ЕК е да премахне опасните дрехи от пазара в общността, независимо дали са произведени в ЕС или са внос от трети страни. Данните показват, че 10% от дрехите нарушават европейските стандарти за сигурност.

След проведените 4 642 инспекции експертите от ЕК са готови и с няколко основни препоръки за потребителите, продавачите и производителите на детски дрехи.

Ето и някои от тях:

  • Дрехите за деца до 7 години (ръст 134 см) не трябва да имат шнурове или въжета, особено в областта на рамената или шията;
  • Дрехи за деца на възраст между 7 и 14 години не трябва да имат въжета с дължина по-голяма от 7,5 см в областта на шията и рамената и със свободни краища.
  • Дрехите, които се завързват отпред, не трябва да имат колани по-дълги от 36 см;

Ако вече сте закупили дрехи, които не отговарят на тези стандарти можете да отрежете или намалите дължината на шнуровете и въженцата, препоръчват още от комисията. Освен това, при покупка на стоки, които не отговарят на европейските изисквания, гражданите могат да се обърнат към националните органи за защита на потребителите.

Източник: Econ.bg
Децата рисуват